Termofejek

 

A TERMOFEJEKRŐL

 A termofejek egyszerű felépítésű, segédenergia nélkül működő hőmérséklet-szabályozók. Alkalmazásuk célja a víz hőhordozóval működő központi fűtőberendezésekben a hőleadók (pl. fűtőtestek) teljesítményének a mindenkori igényekhez történő folyamatos illesztése.

 Feladatukat a fűtőtestszelepekkel összeépítve szelepmozgató szerkezetként végzik. A termofejek fűtőtestszelepek folyamatos állításával szabályozzák a fűtőtestbe kerülő fűtővíz mennyiségét a felhasználó igénye szerint rajtuk beállított helyiség-hőmérséklet függvényében.

 

ALKALMAZÁSI CÉLOK

Műszaki szempontok alapján:

• a kiszolgált hőleadó (fűtőtest) kizárhatósága a rendszerből

• a kiszolgált hőleadó ( fűtőtest) fagyvédelmének biztosítása

• a kiszolgált helyiség  igény szerinti automatikus hőmérséklet-szabályozása

Gazdasági szempontok alapján:

• energia-megtakarítás

• a hővételezés fogyasztói igény szerinti biztosítása.

Ha a fűtéshez felhasznált hőenergiát nem magunk állítjuk elő, hanem mért mennyiségben vásároljuk, akkor a termosztatikus szelepet és a hozzá kapcsolódó termofejet olyan eszköznek kell tekinteni, amellyel vásárlásunkat igényeink és pénztárcánk lehetőségei szerint tudjuk alakítani.

 ALKALMAZÁSI TARTOMÁNY

 A termofejek általában +7 ... 28 [°C] hőmérséklet-tartományra vannak méretezve.

Alkalmazásukkor azt feltételezzük, hogy az általuk szabályozott fűtőtestnél mindenkor rendelkezésre álló fűtővíz mennyisége és hőmérséklete ( tehát a fűtőberendezés szolgáltatási szintje) az adott időpontban szükségesnél nagyobb teljesítmény-potenciállal rendelkezik és ezt kell a mindenkori igényeknek megfelelően korlátozni.

Ha teljesítmény-hiányos a berendezésünk és megfelelő hőmérsékletre nem képes felfűteni egy adott helyiséget ( tehát a rendszer szolgáltatási szintje a a szükségesnél kisebb), akkor a termofejen beállított, a lehetőségeket meghaladó hőmérséklet-igény sem teljesülhet.

 ENERGIA-MEGTAKARÍTÁS

Az általuk felügyelt helyiségekben megakadályozzák a túlfűtést és ezáltal energiát takarítanak meg.

Nem érdem, hanem adottság, hogy használatukkal a helyiség hőmérsékletére hatással bíró külső- és belső energiaforrásokat (pl. napsütés, gépek, berendezések, mesterséges fényforrások, emberek által leadott hő, stb. ) is hasznosítjuk.

 Elméleti megfontolások és gyakorlati tapasztalatok is azt bizonyították, hogy használatukkal minden 1 [°C] hőmérséklet-csökkentés 6% energiamegtakarítást eredményez.

 ÖSSZEÉPÍTÉS FŰTŐTESTSZELEPEKKEL

A termofejeknek a fűtőtestszelepekkel történő összeépítésénél a gyártók

2000 előtt mind a holladis, mind a körmös csatlakozásoknál jellemzően saját megoldásokat alkalmaztak.

 

Webáruház készítés