Padlófűtési szerelvények

http://www.szelepek.hu/sct/929103/Padlofutesi-szerelvenyek

OVENTROP "UNIBOX" ALKALMAZÁSTECHNIKAI INFORMÁCIÓK

ÁLTALÁNOS

Az Oventrop  „Unibox” termosztatikus padlófűtési szabályozók alkalmazásánál a fűtővíz előremenő hőmérséklete max. 70 [°C], a fűtőmező felülete max. 20 [m2], a beépített fűtőcső hossza max. 100  [m]. A fűtőmező működtetéséhez szükséges nyomáskülönbség-tartomány a csővezeték méretétől, anyagától és hosszúságától függően 30-120 [mbar], a fűtővíz tömegáram-tartománya 40-110 [kg/h].

Az alapkivitelek ("Unibox RTL", "Unibox E-RTL") a visszatérő fűtővíz hőmérséklet-korlátozását végzik beállítási érték függvényében. Gyári beállításnál tv max= 40 [°C]

A termosztatikus padlófűtési szabályozók alkalmazásánál abból indulunk ki, hogy a kialakított fűtőmező az adott helyiség alapfűtését látja el és a mindenkor megkívánt léghőmérsékletet a helyiségben telepített egyéb szabályozott hőleadó (pl. fűtőtest) állítja elő.

 1. sz. ábra A helyes bekötésnél az áramlási irányt tekintve a termosztatikus szabályozó a visszatérőbe, a fűtőmező után kerül beépítésre (átfolyási sorrend). Ugyanakkor figyelembe kell venni a szerelvényházon is feltüntetett átfolyási irányt is. A belépőcsonk a szerelvényház bal oldalán, a kilépőcsonk a szerelvény jobb oldalán található.

HELYTELEN BEKÖTÉSEK

Unibox szerelési hiba 1

2. sz. ábra Helytelen bekötés, kettős hiba. Egyrészt hibás a bekötési sorrend, mert az áramlási irányt tekintve az "Unibox" szabályozó a fűtőmező előtt került bekötésre. A következmény, hogy a fűtőmezőre beállított hőmérsékletnél magasabb hőmérsékletű beérkező előremenő fűtővíz miatt a szelep zár és a fűtőmező ellátás nélkül marad. Másrészt hiba, hogy ennél a bekötésnél az átfolyási irányt is ellentétesen sikerült megvalósítani.

Unibox szerelési hiba 2

3. sz. ábra Az Unibox szerelvényen az átáramlási irány helyes, de az áramlási irányt tekintve az "Unibox" szabályozó a fűtőmező előtt került bekötésre. A következmény azonos a 2. sz. ábránál rögzítettekkel.

Unibox szerelési hiba 3

4. sz. ábra A fűtőmező és az Unibox szerelvény átfolyási sorrendje helyes, az áramlási irányt tekintve az "Unibox" szabályozó helyesen a fűtőmező után került bekötésre, de a szerelvény bekötésénél az átfolyási irány fordított.

Ha egy adott helyiség mérete, kedvező hőtechnikai adottságai a visszatérő fűtővíz hőmérsékletének korlátozásán túl szükségessé teszik a léghőmérséklet korlátozását is, vagy az „Unibox” szabályozóval ellátott fűtőmezőt egyéb szabályozott hőleadó (pl. fűtőtest) beépítése nélkül, önállóan kívánjuk üzemeltetni, vagy egyszerűen csak időprogramozható kapcsolóórával

vagy pillanatnyi igény szerint pl. távirányitóval kívánjuk üzemeltetni / üzemen kívül helyezni,

akkor az „Unibox E vario” vagy az "Unibox E plus" szabályozót válasszuk, amely a vízhőmérséklet –korlátozó szelep mellett egy kiegészítő szabályozó szeleppel is rendelkezik, lehetővé téve az említett funkciók teljesítését.

5. sz. ábra A fűtőmezőt olyan helyiségben kívánjuk üzemeltetni, ahol nem kerül beépítésre egyéb, léghőmérsékletet szabályozó hőleadó. Ebben az esetben választhatunk olyan termosztatikus szabályozót, amely a a visszatérő fűtővíz hőmérsékletének korlátozásán túlmenően a helyiség léghőmérsékletét is a beállított értékre korlátozni tudja (pl. "Unibox E plus").

6. sz. ábra Lehetőség van arra,  hogy az  5. sz. ábránál ismertett adottságok esetén a hőmérséklet-szabályozási feladatok mellett a a berendezés üzemidejét is meghatározzuk. Az "Unibox E vario" típusnál a szabad felhasználásra beépített szabályozószelep M30x1,5 [mm]-es csatlakozására megfelelő szelepmozgatót (pl. elektrotermikus hajtóművet) szerelhetünk és  berendezésünk egy időprogrammal rendelkező fali termosztáttal vezérelhetővé válik..

 Unibox termékválaszték

7. sz. ábra Oventrop "Unibox" termosztatikus padlófűtési szabályozók választéka.

Webáruház készítés